Vanaf 21 maart kan iedere inwoner van Krimpenerwaard, Gouda, Zuidplas, Waddinxveen en Bodegraven-Reeuwijk met een fysieke beperking gebruik maken van de Uniek Sporten Uitleen. Wat is deze uitleen precies? En waarom zou je het gebruiken? Sport en bewegen houd je fit. En het geeft plezier. Maar welke sport past het best bij jou? En waar vind je de benodigde sporthulpmiddelen? Uniek Sporten Uitleen zorgt ervoor dat mensen met een fysieke beperking, binnen de deelnemende gemeenten sporthulpmiddelen kunnen uitproberen. Door de beschikbaarheid van sporthulpmiddelen. 

Uniek Sporten Uitleen is meer dan alleen een sportrolstoel of handbike uitleen

Het is een mobiliteitsgarantie. De sporter krijgt advies over het sporthulpmiddel, het gebruik ervan en het wordt afgesteld op je persoonlijke wensen. Ook is er tijdens de uitleenperiode technische service en onderhoud beschikbaar. Als het nodig is wordt jouw hulpmiddel zelfs afgeleverd op locatie. Bovendien zitten er geen kosten verbonden aan deze dienst. De sportrolstoel of een ander hulpmiddel leen je voor minimaal een week tot maximaal zes maanden. Binnen die periode krijg je namelijk een goed beeld van welke sport bij jou past.

Nieske kan weer sporten

Nieske is altijd erg sportief geweest. Door hardlopen, skeeleren en paardrijden was ze fysiek bezig en kon ze ontstressen. Tot ze 3,5 jaar geleden een ongeluk kreeg. Sindsdien kan ze niet meer lopen en gebruikt ze in het dagelijks leven een kneescooter. Tijdens haar revalidatie maakte ze kennis met rolstoelbasketbal en framerunning. Voor beide sporten heb je hulpmiddelen nodig en dat is waar de uitleen van Uniek Sporten haar bij helpt. Nieske: “Het sporten doet zowel mentaal als fysiek veel voor me. Ik word heel blij van een potje rolstoelbasketbal en het samen trainen. En afgelopen zaterdag heb ik met de trainers van AV’47 2,5 kilometer hardgelopen met het runningframe. Supergaaf! Ik ben echt trots op mezelf!”

Op de foto, van links naar rechts: Lisette Bakker (Team Sportservice Krimpenerwaard), Miranda van de Stadt (Sportstichting Zuidplas), Nieske Spears, Kim Disco (Sport.Gouda) en Lisette Verleun (Senw Bodegraven-Reeuwijk).

De drempel letterlijk en figuurlijk zo laag mogelijk houden

In de gemeente Waddinxveen wordt de Uniek Sporten Uitleen mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Sportakkoord van de gemeente. Brigitte Leferink, wethouder Sport van de gemeente Waddinxveen: “Voorop staat natuurlijk dat we willen stimuleren dat iedereen zoveel mogelijk mee kan doen. Sport en bewegen is daar een belangrijk onderdeel van. Niet alleen om het sportieve element maar ook voor het sociale aspect. Deze uitleen biedt een mooie kans aan mensen met een fysieke beperking om kennis te maken met een of meer sporten voor ze een definitieve keuze maken.” 

Vanaf 21 maart is Uniek Sporten Uitleen voor in ieder geval 3 jaar beschikbaar in de regio

De dienst wordt mede mogelijk gemaakt door Uniek Sporten in samenwerking met Welzorg, NOC*NSF en Fonds Gehandicaptensport. Dit initiatief is gecoördineerd door Team Sportservice Zuid-Holland. Wil je meer informatie over Uniek Sporten Uitleen? Ga dan naar www.unieksporten.nl/uitleen(externe link).