Wat moet je doen bij aanraking met eikenprocessierups, teken of berenklauw?

Home > Inwoners > Nieuwsberichten > Wat moet je doen bij aanraking met eikenprocessierups, teken of berenklauw?

Wat moet je doen bij aanraking met eikenprocessierups, teken of berenklauw?

In de zomer lekker struinen door de polder, het Bentwoud of in de groengebieden binnen de gemeente Waddinxveen: voor veel mensen is dat een heerlijke tijdbesteding. Er valt veel te genieten in onze regio en gelukkig weten ook velen de mooie plekken te vinden. Bij het wandelen in de natuur zijn er in deze tijd van het jaar ook wat seizoensrisico’s, waarvan maar weinig mensen weten wat ze moeten doen als ze er mee in aanraking komen. We informeren over een drietal risico’s, te weten de eikenprocessierups, teken en de berenklauw.

Eikenprocessierups

Na aanraking met de eikenprocessierups of met de brandharen ervan krijgen mensen enorme jeuk en huidirritatie. Belangrijk is om deze brandharen van de huid te verwijderen met kleefpleister of plakband en de huid te spoelen met veel lauw water. Trek kleding, waarin brandharen aan zitten, uit. Niet wrijven of krabben. Jeuk kan worden verlicht met een crème met aloë vera, menthol of calendula.  Binnen 2 weken gaan de klachten vanzelf over, maar ga bij ernstige aanraking of klachten naar de huisarts.

Teken

Heb je in de natuur of in hoog gras gewandeld dan is het goed om jezelf te controleren op teken. Teken zetten zich vast in je huid, vaak op warme vochtige plekken en kunnen drager zijn van de ziekte van Lyme.  Insmeren met middelen met DEET, niet wandelen buiten de paden, huidbedekkende kleding en lichtgekleurde kleding om teken sneller te ontdekken, kunnen goed helpen om teken te voorkomen.

Een teek is heel klein: 1-3 millimeter groot en ziet er uit als een klein spinnetje. Als een teek zich heeft vastgezet en volgezogen op de huid, dan lijkt het op een grijs of bruin erwtje en zit hij goed vast. Een vastzittende teek moet zo snel mogelijk worden verwijderd met een pincet of tekentang. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid en trek de teek er rustig uit. Gebruik geen ontsmettingsmiddel, maak een foto van de bijtplek en noteer de datum van de beet. Lukt het niet om een teek (geheel) te verwijderen, naam dan contact op met de huisarts. Houd de plek in de gaten. Als er op de plek in de maanden na de beet een rode vlek ontstaat of als je je grieperig voelt met koorts en spierpijn of bij gewrichtspijn, krachtverlies of tintelingen in de ledematen: neem contact op met de huisarts.

Een app van de RIVM, www.tekenradar.nl, genaamd TEKENBEET geeft alle informatie, instructies en antwoorden. Zet de app in de mobiele telefoon om goed voorbereid te zijn.

Berenklauw

Aanraking met berenklauw of de sappen van berenklauw kunnen in combinatie met zonlicht tot jeuk, brandwonden en zwellingen leiden. Na ongeveer 24 uur beginnen de klachten met jeukende, rode vlekken of blaasjes. Daarna ontwikkelen zich grote blaren, die in ernstige gevallen tot littekens of bruinverkleuring van de huid kunnen leiden. Na aanraking met berenklauw de huid meteen wassen met lauw water en zeep. Ogen in aanraking met berenklauw? Spoelen met veel lauw water. Blijf uit de zon, voorkom blootstelling aan UV-licht, dan zullen er geen blaren ontstaan. Neem contact op met de huisarts bij blaarvorming.

Melden bij de gemeente

Door een melding te doen bij de gemeente kan aanraking door andere natuurliefhebbers worden voorkomen. Gebruik de app van de gemeente of het meldingsformulier, dan kan de gemeente anderen waarschuwen of zo mogelijk maatregelen treffen.