Burgemeester Bert Cremers onthult kunstwerk Gouweplein

Home > Inwoners > Nieuwsberichten > Burgemeester Bert Cremers onthult kunstwerk Gouweplein

Burgemeester Bert Cremers onthult kunstwerk Gouweplein

Dit item is gearchiveerd op 14-09-2016

Op zaterdag 10 september 2016 om 12.00 uur onthult burgemeester Bert Cremers het kunstwerk ‘De Kroon’ van Dick Baggerman op het Gouweplein ter hoogte van Tussenzicht en Binnendoor.

De raad heeft in november 2014 het college gevraagd een openbaar kunstwerk te realiseren in het nieuwe centrum. Dit kunstwerk moet de verbondenheid van de Waddinxveense gemeenschap met het nieuwe centrum tot uiting brengen. Een selectiecommissie heeft een unanieme keuze kunnen maken uit vijftien ontvangen ontwerpen. Het college heeft de keuze van de selectiecommissie overgenomen.

De commissie is van mening dat het kunstwerk de verbondenheid van de Waddinxveense gemeenschap met het winkelcentrum symboliseert. Het kunstwerk kenmerkt zich door grote ruimtelijkheid en transparantie. Het kan letterlijk en figuurlijk gezien worden als baken, een nieuw oriëntatiepunt dat past in de moderne omgeving van het centrum. Het straalt optimisme en energie uit. De commissie heeft geoordeeld dat dit kunstwerk de uitstraling heeft om uit te groeien tot een icoon van Waddinxveen.

De architect Dick Baggerman (1957) is sinds 2014 als zelfstandig architect werkzaam voor kleine projecten samen met HuisWerk architecten. Als projectarchitect heeft hij gewerkt aan o.a. het Stationsplein West te Utrecht, Brandweerkazerne Gorinchem en bestuurscentrum Rabobank (de verrekijker) Utrecht. Zijn interpretatie op dit kunstwerk is een gevoel van samenwerking, een symbool van Wij-Waddinxveen-Winkelen en Wonen. Het object kan, ook 's avonds, een plek worden om af te spreken. Figuurlijk is het als een letterlijke bekroning van het winkelcentrumproject en een verwijzing naar het andere cultuuricoon: het Cultuurhuys 'de Kroon’.