Blog 100 gezinnen 100 dagen 100% afvalvrij

Home > Inwoners > Blog 100 gezinnen 100 dagen 100% afvalvrij

Blog 100 gezinnen 100 dagen 100% afvalvrij

logo 100 dagen afvalvrij

100 gezinnen. 100 dagen. 100% afvalvrij. Kan dat?

Noem het een uitdaging. Of een groot avontuur. Gaat het lukken om met minstens 100 huishoudens, 100 dagen met minder afval te leven? Inwoners van Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Capelle aan den IJssel, Gouda, Kaag en Braassem, Nieuwkoop, Krimpenerwaard, Waddinxveen, Woerden, Zoetermeer en Zuidplas gaan het proberen! Minder restafval. En meer afvalscheiding. Dat is het doel.

Wethouder Brigitte Leferink is één van de deelnemers van het experiment. Zij houdt een blog bij over haar ervaringen.

• Laatste week 100-100-100: We zullen doorgaan

De honderd dagen zijn omgevlogen. Het beperken van restafval blijkt veel makkelijker dan vooraf gedacht. In deze honderd dagen heb ik slechts twee keer mijn grijze kliko aan de straat gezet en dan was die bak nog niet eens vol.

• Week 12 100-100-100: Weg met onnodige verpakkingen

“Losse sinaasappels verkopen beter dan in een net”, vertelde een groothandelaar in groente en fruit. Ik kan me dat goed voorstellen. Zelf de hoeveelheid bepalen is handiger, niet alleen voor kleine huishoudens, ook in grote(re) gezinnen houdt niet iedereen van hetzelfde of heb je soms een enkel stuk van iets nodig, bijvoorbeeld in een recept.

• Week 11 100-100-100: ongebruikte elektrische apparaten

Veel mannen zijn gek op dingen met een stekker eraan.

• Week 10 100-100-100: 3,3 aardbollen nodig

Beperken van restafval is één van de onderdelen van duurzamer leven. Ik heb net de voetafdruktest van het WNF gedaan en tot mijn schande is mijn levensstijl ook op andere terreinen nog voor veel verbetering vatbaar. Als iedereen op de wereld zou leven als ik, zouden we 3,3 aardbollen nodig hebben.

De test gaat over wonen, voeding, lifestyle en reizen. Gelukkig krijg je behalve de uitslag ook tips om je leven te beteren.

• Week 9 100-100-100: Cyclusapp: superhandig

Eén feestdag en de hele boel is ontregeld. Normaal gesproken wordt eens per twee weken op maandag ons plastic afval opgehaald. Vanwege Pinksteren is dat een paar dagen verschoven naar zaterdag. Gezien de hoeveelheid plastic zakken die overal in het dorp aan de kroonringen hangen, wisten niet veel mensen dat. Ook ik moest even kijken wanneer de ophaaldag was.

• Week 8 100-100-100: Laat niet als dank….

Wie kent hem nog: de uitspraak ‘Laat niet als dank voor het aangenaam verpozen, de eigenaar van het bos, de schillen en de dozen’? Het is één van de meest geslaagde mediacampagnes van de ANWB. Het eerste affiche met deze tekst verscheen in 1926. Het rijmpje werd zo bekend dat later volstaan kon worden met de eerste vier woorden ‘Laat niet als dank…’.

• Week 7 100-100-100: Gun je spullen een tweede leven

Mijn huis staat te koop. Ik wil voorkomen dat ik op het laatste moment nog alles moet uitzoeken, of nog erger, spullen verhuis die ik niet meer nodig heb. Daarom ruim ik langzaam maar zeker alle kasten en kamers op. Geen overbodige luxe, want de laatste grote opruiming was toen we de zolder verbouwden en dat is al weer een paar jaar geleden. Tel daarbij op dat ik het moeilijk vindt om iets weg te gooien dus je raadt dat er genoeg werk is.

• Week 6 100-100-100: Hoe doe jij het op de afvalmeter?

Iedere week krijg ik de vraag voorgeschoteld: hoe doe jij het op de afvalmeter? Op het platform van de deelnemers aan de actie gaan we elke maandag met de billen bloot en vullen in hoeveel gram restafval we de vorige week geproduceerd hebben. In een grafiek (zie foto) kunnen we de vorderingen volgen.

• Week 5 100-100-100: Kroon op het werk

Geen rondslingerende zakken met plastic afval meer, maar een kroonring aan een lantaarnpaal om de zakken aan op te hangen: Waddinxveen hangt er sinds een paar dagen vol mee.

• Week 4 100-100-100: Eerlijke strijd

Eindelijk. Vanaf maandag 18 april mogen we drankenkartons bij het plastic afval doen. In alle andere gemeenten die meedoen aan 100-100-100 mocht dat al eerder.

• Week 3 100-100-100: Afval retour afzender

Denk je dat je van je afval af bent, krijg je het in een zak terug. Als je het zo bekijkt, klinkt het niet erg sympathiek. Het is gelukkig een stuk leuker. Het groente-, fruit- en tuinafval dat we in onze groene kliko aanbieden wordt niet verbrand maar verwerkt tot compost en één keer per jaar kunnen inwoners van Waddinxveen een aantal zakken compost gratis ophalen.

• Week 2 100-100-100: Matroesjka

Gemiddeld schijnen we zeven verpakkingen per dag open te maken.

• Week 1 100-100-100: Vrouwen scheiden beter

Een intrigerende kop boven een artikel in Binnenlands Bestuur: ‘Vrouwen scheiden beter’. Uit een enquête blijkt dat vrouwen meer en beter afval scheiden dan mannen. Ook blijken CDA-stemmers het beter te doen dan PVV- en SP-stemmers. Ik pas dus helemaal in het plaatje maar of ik een goede representant ben, zal aan het eind van de 100 dagen blijken.

• 100-100-100 De aftrap

100 huishoudens, 100 dagen, 100% afvalvrij. Een niet geringe opgave die de deelnemende gemeenten en Cyclus zich hebben gesteld.