Het afgelopen jaar hingen op 12 verschillende plekken in Waddinxveen fijnstofmeters. Het ging hierbij om ‘burgermetingen’. Hiermee helpen inwoners de gemeente en de Omgevingsdienst Midden Holland (ODMH) met het meten van de luchtkwaliteit. Deze meters hangen bij de deelnemende inwoners aan de voorgevel of in de tuin.

Met de fijnstofmeters is gemeten of de hoeveelheid fijnstof in Waddinxveen binnen wettelijke grenswaarden viel. Dit bleek het geval. De resultaten van de huidige meters kunt u zien op de website van de RIVM(externe link).

De hoeveelheid fijnstof in de lucht is dus minder dan maximaal is toegestaan. Toch wil het duurzame inwonersplatform ‘Waddgroen’ en de gemeente Waddinxveen graag doorgaan met het meten van fijnstof. Het liefst op meer plekken in Waddinxveen. Naast de huidige meters komen er 15 nieuwe meters beschikbaar.

Dit is een afbeelding van een fijnstofmeter die aan een paal is geplaatst

 

Wat is fijnstof?

Fijnstof is een verzamelnaam voor kleine deeltjes in de lucht. Fijnstof komt voor een deel voort uit bijvoorbeeld opwaaiend stof en zeezout. Maar een groot deel van het fijnstof wordt veroorzaakt door verbrandingsprocessen in de industrie, landbouw, verkeer, houtkachels of een vuurkorf in de tuin.

Hoe kunt u helpen?

Op het onderstaande kaartje zijn de locaties aangegeven waar nu een fijnstofmeter hangt. Waddgroen en de gemeente Waddinxveen zijn op zoek naar plekken waar nu nog niet gemeten wordt. Na de eenvoudige installatie hebben de meters alleen een aansluiting op een stopcontact en wifiverbinding nodig.

Woont u op een plek waar nog niet wordt gemeten en wilt u een meter ophangen? Mail dan uw naam en adres door naar: tv@waddgroen.nl. Dit kan tot vrijdag 16 juli 2021.

Fijnstofmeters hangen nu in Groenswaard 3, Groenswaard 2, Zuidplas 90, Traingel (centrum), Oostpolderwijk (zuid), Zeeheldenbuurt en de rand van Oranjewijk Noord met Zuid.

Waddgroen zal alle aanmeldingen verzamelen en samen met de gemeente Waddinxveen en ODMH een eerlijke verdeling van de meters maken over Waddinxveen. Hierbij zal er extra gelet worden op locaties waar vermoedelijk verhoogde concentraties fijnstof te verwachten zijn.

Vragen?

Heeft u nog vragen over de fijnstofmetingen of wilt u meer informatie? Ook dan kunt u mailen naar tv@waddgroen.nl.