Een gehandicaptenparkeerplaats is een parkeerplaats voor mensen met een lichamelijke beperking. Andere bestuurders mogen hun auto hier niet parkeren. U kunt alleen een gehandicaptenparkeerplaats aanvragen als u een gehandicaptenparkeerkaart hebt. Hebt u die niet? Dan moet een medische instantie eerst uw beperking onderzoeken.

U vraagt een gehandicaptenparkeerplaats aan bij de gemeente. U krijgt dan een gereserveerde plaats bij uw woning. Bij uw parkeerplaats komt een speciaal verkeersbord en een bord met uw kenteken erop.

Lees eerst de voorwaarden die gelden voor een aavraag zorgvuldig door.

U vindt deze voorwaarden onder "Hoe werkt het?".

Wat kost het?

Tarieven 2021

Aanleg van een parkeerplaats              €  209,00

Verplaatsen van een parkeerplaats       €  178,00

Vervangen van een onderbord              €    43,25

Direct regelen

logo DigiD

Houd uw DigiD bij de hand

Aanvraag parkeerplaats

Wijzigen kenteken

Verhuizen parkeerplaats

Kunt u de kaart/wijziging/verhuizing niet digitaal aanvragen, bel dan met 140182.

Hoe werkt het?

Voorwaarden voor aanvraag van een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats

Bij de aanvraag om een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats wordt op de eerste plaats gekeken naar de mate van invaliditeit. Daarbij wordt de regel gevolgd dat wanneer iemand over een gehandicaptenparkeerkaart beschikt wij diegene aanmerken als gehandicapte die onder bepaalde voorwaarden voor een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats in aanmerking komt.

Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen gehandicapte bestuurders en gehandicapte passagiers en ouders van gehandicapte kinderen.

De voorwaarden voor gehandicapte bestuurders zijn:

  • betrokkene moet niet over een eigen parkeerplaats op eigen terrein kunnen beschikken;
  • betrokkene moet woonachtig zijn in een omgeving waar hij binnen de door hem te overbruggen loopafstand, dit te rekenen vanaf zijn woning, in het algemeen niet over een geschikte parkeerplaats kan beschikken.

De voorwaarden voor gehandicapte passagiers zijn:

  • het voertuig waarmee de gehandicapte passagier wordt vervoerd moet niet op een behoorlijke wijze zodanig bij de woning kunnen worden stilgezet om die gehandicapte passagier in en uit te kunnen laten stappen. Wanneer dat wel mogelijk is, wordt niet tot een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats besloten;
  • wanneer van toepassing moet de begeleider van de gehandicapte passagier niet in staat zijn om die gehandicapte passagier op een redelijke wijze van het voertuig naar de woning te verplaatsen. Wanneer dat wel mogelijk is, wordt niet tot een gereserveerde gehandiptenparkeerplaats besloten.
  • Bij de voorwaarden die gelden voor gehandicapte passagiers moet nog worden opgemerkt dat ouders van kinderen die rolstoelgebonden zijn, en die eigenlijk niet alleen gelaten kunnen worden gedurende de tijd die de betreffende ouder nodig heeft om van huis naar de auto te lopen en de auto vervolgens te parkeren en daarna weer terug naar huis te lopen, in aanmerking kunnen komen voor een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats.

De voorwaarden voor ouders van gehandicapte kinderen zijn:

  • de plaatselijke situatie en omgeving vormt een belangrijke beoordelingsfactor bij de advisering en de besluitvorming;
  • dit in slechts uitzonderlijke gevallen plaatsvindt.

Heeft u gevonden wat u zocht op deze pagina?

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u een vraag, opmerking of suggestie?
Chat met ons of kijk op Facebook of Twitter.

U kunt uw vraag ook stellen via ons contactformulier.

Monica

Monica 
afdeling Publieksplein