Inwoners die door corona een groot deel van hun inkomen zijn kwijtgeraakt kunnen financiële steun aanvragen bij de gemeente. Deze steun wordt de ‘Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)’ genoemd. TONK is bedoeld voor inwoners die door corona hun woonkosten niet meer (volledig) kunnen betalen. Woonkosten zijn bijvoorbeeld: de huur, hypotheek en energie- of servicekosten voor de woning en gemeentelijke belastingen. Het aanvragen van de financiële steun kan tot en met 31 juli 2021. Neem daarvoor contact op met Wadwijzer via tel. 14 0182. Meer informatie vindt u via www.waddinxveen.nl/tonk

Wethouder Brigitte Leferink (Sociaal domein) hoopt dat de regeling hulp en rust biedt

“Veel inwoners voelen de coronacrisis in hun portemonnee. Deze regeling kan hulp bieden om schulden en ernstige gevolgen zoals huisuitzettingen te voorkomen. Dit geeft rust waardoor men zich op andere zaken kan focussen, zoals op het herstel van inkomen.”

TONK is een tijdelijke financiële vergoeding

Het is een plan van het Rijk, maar gemeenten voeren het uit. TONK is een vorm van bijzondere bijstand voor inwoners die hier normaal geen recht op hebben. De voorwaarden zijn daarom tijdelijk verruimd. Het doel is dat we tegemoetkomen in de structurele woonkosten. Het gaat hierbij om woonkosten die gemaakt zijn in het eerste halfjaar van 2021.

De gemeente kan ook op andere manieren helpen

De gemeente kan bij het behandelen van de aanvraag meteen kijken naar andere mogelijkheden om te helpen. Bijvoorbeeld naar hulp om andere schulden te voorkomen of op te lossen. Of hulp bij het vinden van betaald werk.