Gemeente Waddinxveen stimuleert het gebruik van elektrische auto’s. Elektrisch rijden is beter voor het milieu en de leefomgeving omdat er tijdens het rijden geen uitlaatgassen vrijkomen. Daarom draagt elektrisch rijden bij aan een schoner milieu.

Laadpalen

Elektrische auto’s worden aan speciale laadpalen opgeladen. Deze vindt u op veel locaties en ook bij parkeerplaatsen aan de openbare weg. De laadpalen langs de openbare weg laden een elektrische auto of plug-in hybride binnen 3 tot 7 uur helemaal vol. Dit gaat veel sneller dan het opladen via een stopcontact. De aansluiting en stekker zijn hiervoor anders.

Regels voor het plaatsen van laadpalen

Laadpaal aanvragen bij een Vereniging van Eigenaren

Wilt u een oplaadpunt maken op uw eigen parkeerplaats dan heeft u toestemming nodig van de Vereniging van Eigenaren. Een VvE mag eigen voorwaarden stellen voor de plaatsing van de laadpaal. Vraag naar de voorwaarden bij uw eigen Vereniging van Eigenaren. Of bekijk de informatie op rijksoverheid.nl(externe link).

Direct regelen

U kunt via www.laadpaalnodig.nl(externe link) een laadpaal aanvragen. De aanvraag en het plaatsen van een laadpaal duurt 13 weken.

ENGIE gaat op termijn ‘voorspellen’ waar laadpalen moeten komen. Daarmee kan de aanvraagtijd korter worden.

Hoe werkt het?

Pilot: laadpunt op eigen terrein en kabel in openbare ruimte

Als u op eigen terrein een laadpunt wilt maken, zoekt u zelf een bedrijf die deze aansluiting maakt. U heeft hiervoor geen vergunning nodig.

Op 23 juni 2019 is een pilot gestart om laadpalen op eigen terrein toe te staan waarbij de laadkabel over de stoep (openbare ruimte) gelegd mag worden. Deze pilot wordt in 2022 geëvalueerd. Tot de uitslag van de evaluatie, blijft de pilot actief. Particulieren moeten zich houden aan de hieronder genoemde punten om niet in strijd te zijn met de Algemene Plaatselijk Verordening (APV). Het is niet toegestaan om openbare parkeerplaatsen of parkeerruimte op de openbare weg voor uzelf te reserveren voor het elektrisch opladen. Ook mag u geen bord plaatsen om aan te geven dat anderen op deze plek hun auto niet kunnen/mogen parkeren. Voorzieningen vanuit de huisaansluiting over, door of onder openbare grond, zijn niet toegestaan.

Punten voor eigen laadpunt (met gebruik van de stoep)

 • Er mag geen oplaadkabel over of op de rijbaan of fietspad gelegd worden.
 • U bent zelf verantwoordelijk voor onderhoud en schade aan de kabel wanneer deze over de stoep ligt om de auto op te laden.
 • U bent verantwoordelijk voor de veiligheid en toegankelijkheid van de stoep en u moet altijd een rubberen kabelmat over de kabel leggen.
 • U bent aansprakelijk wanneer u de veiligheid op de stoep in gevaar brengt.
 • U mag geen openbare parkeerplek claimen. Ook niet de parkeerplek dicht bij uw elektrische oplaadpaal. Iedereen mag parkeren op deze plek wanneer deze beschikbaar is.
 • Als de auto niet opgeladen wordt, zorgt u ervoor dat de stoep vrij is.
 • De kabel mag het beheer en onderhoud van de openbare ruimte niet hinderen, zoals beschreven in de APV(externe link).
 • Door brandveiligheid is het verboden een kabel over de stoep leggen rechtstreeks uit een woning of bedrijf. 
 • De kabel mag maximaal 10 meter over de stoep liggen. Dit is de afstand vanaf de grens van uw eigen terrein tot aan de auto.
 • U legt de kabel langs de stoep.
 • Informeer uw buren over de aanvraag van de laadpaal. Als buren veel weerstand geven, kunt u alsnog een openbare laadpaal in de buurt aanvragen.

Wat moet ik doen?

Parkeervak Openbare Oplaadpalen

Bij de laadpalen staat een bord met een witte P en het onderschrift ‘Opladen elektrische voertuigen’. Alleen elektrische en hybride-auto’s die op de laadpaal zijn aangesloten mogen daar parkeren.

Meer informatie

Wilt u meer weten over laadpalen voor elektrische auto’s, vul dan het contactformulier in.

Wij beantwoorden uw vragen graag.

Heeft u gevonden wat u zocht op deze pagina?