Aardgasvrij wonen

In heel Nederland gaan we stoppen met het gebruik van aardgas. Tussen nu en 2050 vervangen we het aardgas door iets anders. Maar waarom doen we dat? Wat is het alternatief? En wat betekent dat voor u?

Wat is aardgas?
Aardgas is een brandstof die diep in de aarde zit. Het gas ophalen is slecht voor het klimaat en zorgt voor verzakkingen en verschuivingen van de bodem.

Wat zijn alternatieven?
Alternatieven zijn huizen volledig elektrisch maken, aansluiten op een warmtenet (ook wel stadswarmte genoemd), groen gas, waterstof en warmte-koudeopslag (ook wel bodemenergie genoemd).

Buurt voor buurt
We kunnen niet allemaal tegelijk van het aardgas af. Dat gebeurt buurt voor buurt. Alle gemeenten moeten hiervoor plannen maken. De plannen voor Waddinxveen staan in de Transitievisie Warmte. Op de pagina Samenvatting Transitievisie Warmte leest u wat dit plan betekent voor u en uw buurt. Per buurt staat ook beschreven wat u nu al zelf kunt doen om uw woning te verduurzamen.

Nu al aan de slag?
U kunt zich nu al voorbereiden op de transitie. Door uw huis te isoleren of door kleine maatregelen te nemen. Bekijk hier 15 simpele bespaartips.