We willen allemaal in een leefbare en veilige gemeente wonen. Daarvoor is het belangrijk dat mensen zich aan de regels houden. De Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA’s) houden hierop toezicht. Zij zijn de oren en ogen van de gemeente op straat en werken nauw samen met de politie en de brandweer.

De BOA’s letten onder andere op de regels in:

  • de Algemeen plaatselijke verordening (APV). Is uw hond aangelijnd? Staat uw caravan maximaal drie dagen voor de deur? Heeft u een evenementvergunning voor een georganiseerd feest?
  • de Afvalstoffenverordening. Zet u uw afval op tijd buiten?
  • diverse landelijke wetten waaronder de Wegenverkeerswet. Staat uw auto goed geparkeerd?

Wat merkt u van de BOA’s?

De BOA’s surveilleren in de gemeente en zijn te herkennen aan het blauwe uniform met zilverkleuring insigne. BOA’s signaleren tijdens hun rondes vaak knelpunten die direct kunnen worden opgelost, waardoor meldingen worden voorkomen. Daarnaast reageren zij op meldingen en klachten over bijvoorbeeld parkeren, overlast, zwerfafval en burenruzies.

De BOA’s zijn ambtenaren met opsporingsbevoegdheid. Een BOA mag uw identiteit controleren, een proces-verbaal opmaken, bekeuringen uitschrijven en personen aanhouden als deze worden verdacht van een strafbaar feit.

Melding

Indien u een melding wilt doen op het gebied van openbare ruimte, dan kunt dit doen bij Fixi(externe link).