Waddinxveen, 22 september 2020

Beste Waddinxveners,

Ik heb gemengde gevoelens als het om corona gaat.

Als ik terugkijk zie ik dat we een moeilijke periode hebben gehad. Een periode waarin mensen ziek werden en stierven. Een periode waarin ondernemers en sportclubs het zwaar te verduren kregen. Een periode waarin hulp- en zorgverleners het water aan de lippen stond.

Tegelijkertijd was dat ook een periode waarin we de kracht van de Waddinxveense samenleving zagen. Het ‘samen tegen corona’ maakte het beste in ons los. We hielpen elkaar en we kochten lokaal. Samen hielden we Waddinxveen op de been.

Gemengde gevoelens heb ik ook als ik nu om me heen kijk. Het virus is nog volop aanwezig. Het aantal besmettingen in Waddinxveen neemt weer toe. Het zijn er meer dan in het voorjaar en meer dan in augustus. Terwijl we zo graag weer terug willen naar normaal; elkaar weer spreken en ontmoeten.

Als we eerlijk zijn, weten we dat dit nog niet kan. Het virus is nog volop onder ons. En dat roept op tot voorzichtigheid. Tot alertheid. Tot afstand. Zo naar. En toch ook zo nodig.

We mogen niet doen alsof er niets aan de hand is. Verjaardagen en familiebijeenkomsten kunnen we met maar een beperkt aantal mensen vieren. Voelen we ons nu niet helemaal fit, dan gaan we niet naar het werk. En hebben we klachten, dan laten we ons testen. Werkgevers zijn ook nu verantwoordelijk voor de naleving van de coronamaatregelen op de werkvloer. Bij voorkeur werken we thuis. Ook al willen we het graag anders, het kan nog even niet.

Mag ik op u rekenen?

Evert Jan Nieuwenhuis

Burgemeester

 

 

Zomergroet

14 juli 2020

Beste Waddinxveners,

Een bijzondere periode ligt achter ons. In januari leek het coronavirus nog ver weg. In februari hoorden we verontrustende signalen uit Italië. En in maart hield het virus ook Nederland in z’n greep.

Onvergetelijke weken volgden. We bleven vooral thuis. We leefden mee met onze zieken. We voelden de pijn van families die hun geliefden verloren. We waren trots op onze zorgmedewerkers en we hielden ons hart vast voor onze ondernemers. We gaven onze kinderen thuis les. We onderhielden contacten met onze ouderen door video-gesprekken.

Helemaal tegen ons natuurlijke gevoel in besloten we geen handen meer te schudden. Even geen knuffel of kus. Integendeel; we deden een stapje achteruit en hielden 1,5 meter afstand. En we voelden allemaal: dit is nodig in de strijd tegen het virus. Ja, we hielden afstand, maar stonden dichterbij elkaar dan ooit. We hebben als Waddinxveners naar elkaar omgezien. En in deze bijzondere periode ook veel mooie en samenbindende momenten gehad. Als gezin, als vriendenkring, als gemeenschap.

De achterliggende periode had voor mij heel sterk twee kanten. Aan de ene kant de ingrijpende beelden en berichten over ziekte en dood. Aan de andere kant de waardevolle momenten van saamhorigheid en verbinding die ik niet had willen missen.

In de maanden die volgden, bleek dat onze aanpak werkte. De getallen van ziekenhuisopnames en sterfgevallen liepen terug en de maatregelen werden versoepeld. We konden weer gezellig uit eten of even lekker sporten. De deuren van de kerk of moskee gingen weer open en onze kinderen konden weer naar school. Het voelde de eerste keer gewoon bijzonder: het kan weer!

Inmiddels is het juli. De zomerperiode ligt voor ons. Onze kinderen hebben zomervakantie. Misschien bent u zelf ook een aantal weken vrij. Door de verbeterde omstandigheden raakt het virus wat op de achtergrond. En dat is misschien maar goed ook. Het moet ook niet ons leven blijven beheersen.

Soms betrap ik mijzelf er wel op dat niet alleen het virus, maar ook de regels bij mij wat naar de achtergrond gaan. Want die 1,5 meter is niet mijn natuurlijke gedrag. De vriendschappelijke schouderklop hoort er toch bij? Tijdens een gesprek een stapje dichterbij doen is toch logisch? Dat merk ik niet alleen bij mijzelf, ik hoor het ook als ik met anderen in gesprek ben.

En toch is het nodig. Daarom heb ik de gebeurtenissen van afgelopen maanden weer even opnieuw benoemd. Wat hebben we veel meegemaakt. En daarvan weten we allemaal heel zeker: dat willen we niet nog een keer! Een tweede golf? Alsjeblieft niet! Dat zeg ik tegen mijzelf. En ook tegen u.

Laten we het waardevolle van de afgelopen periode niet vergeten. En tegelijkertijd ook de maatregelen blijven volgen. 

Kortom: elkaar vasthouden en de maatregelen volhouden!

Ik wil u heel hartelijk bedanken voor uw inzet tijdens de achterliggende periode. En ik heb alle vertrouwen in uw medewerking, ook de komende tijd.

Een mooie, gezonde en veilige zomer toegewenst!

 

Evert Jan Nieuwenhuis

Burgemeester

 

Missing media-item.

Paasgroet burgemeester

Waddinxveen, 9 april 2020

Beste Waddinxveners, 

 

Goede Vrijdag, Stille Zaterdag, Paaszondag. Het zijn dagen die in een lange traditie staan. Door de eeuwen hen klonk het verhaal van lijden en dood. En hoopvol ook de boodschap van verlossing en leven.

En dan die onwerkelijke werkelijkheid. Zou er ooit in de Waddinxveense geschiedenis de boodschap van Pasen geklonken hebben in lege kerken? Gelukkig zit het leven niet in stenen en de hoop niet in een gebouw.

Het natuurlijke moment waarop de Paasdagen vallen, onderstreept dat. De kilte van de winter is voorbij. Wilgen lopen weer uit. Vogels maken hun nest. Heel de natuur ademt hoop en leven.

De geschiedenis van Pasen vertelt ons dat er niet alleen lijden is, maar ook leven. De lente zegt met andere woorden precies hetzelfde. 

Dat biedt perspectief. Corona heeft niet het laatste woord.

Ik wens u goede dagen!

Evert Jan Nieuwenhuis

Burgemeester

Paasgroet burgemeester

31 maart

Beste Waddinxveners,

Wie had dat gedacht. Een paar maanden geleden leek alles nog zo gewoon. Inmiddels ziet ons leven er anders uit. Het is ongewoon en onwerkelijk. Onze dagelijkse routines zijn in de war. We zoeken naar nieuwe ritmes en patronen.

Ondertussen worden er nog steeds mensen ziek. Ook in Waddinxveen. In onze regio liggen mensen in het ziekenhuis en op de Intensive Care. Ook in onze regio zijn mensen overleden aan het coronavirus. Dat is ingrijpend. Ik leef mee met iedereen die in zijn of haar persoonlijke sfeer getroffen is. Iedereen die ziek is, wens ik van harte beterschap en sterkte toe.

De gevolgen van het coronavirus zijn ernstig. We hebben alle reden om verspreiding zoveel mogelijk te voorkomen. Daarom ben ik blij dat u zich het afgelopen weekend aan de maatregelen hield. Zowel in het dorp als in de buitengebieden hield u 1,5 meter afstand. Ook in winkels en op de markt was het goed geregeld. Kerken belegden online diensten. Ik dank u hartelijk voor uw medewerking. Laten we, in afwachting van de vervolgstappen van het kabinet, dit samen zo blijven doen!

Sommige inwoners vragen: “Burgemeester, wat doet u om deze maatregelen te handhaven?” Terecht, want iedereen moet zich houden aan de maatregelen. Ze staan beschreven in de 3e noodverordening COVID-19 die u op de website van gemeente vindt. Zien wij dat mensen zich hier niet aan houden, dan spreken politie en BOA’s hen persoonlijk aan. Luisteren mensen niet naar de waarschuwing, dan leggen we een dwangsom of boete op. Ook kan ik een gebied sluiten voor toegang.

Een speciaal beroep doe ik op onze jongeren. Social Distancing past helemaal niet bij jullie. Afstand? Jullie zijn graag bij elkaar! Ik merk het bij mijn eigen dochter en haar vriendinnen. Het is ook lastig, ik weet het. En toch; mag ik jullie met klem vragen om mee te werken en je aan de regels te houden? Je moet er toch niet aan denken dat door jouw toedoen anderen worden besmet? Hoe houd je je aan deze regels? Kijk eens op slimmerchillen.nl. Veel jongeren delen daar hun tips.

Beste Waddinxveners, we vragen veel van elkaar. We moeten door een moeilijke periode heen.
Thuis werken en er tegelijk helemaal zijn voor je kinderen.
Thuis zijn in Anne Frank of Souburgh en uitzien naar een bezoekje.
Thuis zitten als ZZP-er en jouw inkomstenstroom zien opdrogen, terwijl de kosten doorgaan.
Thuis je schoolwerk doen en het bij elkaar zijn met je vrienden missen.
Thuis luisteren, maar uitzien naar de gemeenschappelijke kerkdienst. 

Het is niet makkelijk. Integendeel. Maar gelukkig is er meer. Want we zijn samen. Er wordt meer dan ooit gebeld, geschreven, gebeden, getekend, gestuurd en ga zo maar door. Dat is de veerkracht van Waddinxveen. Van ons. Dat doet goed. En dat geeft moed.
 

Evert Jan Nieuwenhuis
Burgemeester

Waddinxveen, 17 maart 2020

Beste Waddinxveners,

Het zijn bijzondere tijden. We willen het coronavirus maximaal controleren. Daarom heeft de overheid ingrijpende maatregelen genomen. Deze hebben grote gevolgen, ook voor Waddinxveen.

Bent u ziek? Dan wens ik u allereerst veel sterkte en beterschap toe.

We zijn een dorp met actieve sportclubs en gezellige horeca. Met talloze verenigingen en veel geloofsgemeenschappen. Dit deel van ons sociale leven komt nu stil te liggen. Dat is ingrijpend, maar nodig. Zo doen we er samen alles aan om de situatie beheersbaar te houden.

Ik merk dat inwoners, ondernemers, organisaties, verenigingen en vele anderen hun verantwoordelijkheid nemen. U pakt de maatregelen van de overheid uiterst serieus op. Daar dank ik u hartelijk voor.

Velen van u werken in de zorg en andere vitale sectoren. Dag en nacht staat u klaar om de handen uit de mouwen te steken. Dat is zwaar, zeker nu. Weet dat we achter u staan en dankbaar zijn voor het mooie werk dat u doet.

Onze gemeente heeft veel mooie bedrijven. Daar zijn we trots op. Veel ondernemers maken zich op dit moment echter vooral zorgen. Ik kan me dat voorstellen en leef met u mee.

Waddinxveners zijn saamhorig en zien om naar elkaar. Dat was altijd al een kracht van ons mooie dorp. Mag ik daar juist nu een beroep op doen? Een boodschap doen voor een ander, een telefoontje, een berichtje.... Dat doet altijd goed!

Het zijn bijzondere tijden voor ons allemaal. Bezorgdheid is begrijpelijk. Gevoelens van onzekerheid ook. Tegelijk is het belangrijk het hoofd koel te houden. Om weloverwogen en vanuit rust onze keuzes te maken.

Voor die taak staan we samen. En dat gaat ons lukken!

Evert Jan Nieuwenhuis
Burgemeester