Versoepelingen mogelijk onder voorwaarden (14-01-2022)

Voor onderwijs, sport, winkels en kappers is per 15 januari meer mogelijk - onder voorwaarden. De regels voor het dragen van mondkapjes zijn aangescherpt. Vanwege het enorme aantal besmettingen blijven o.a. horeca en musea nog dicht. De coronamaatregelen gelden in ieder geval tot en met dinsdag 25 januari 2022.

Kijk voor meer informatie op de website van Rijksoverheid.

Basisregels voor iedereen

 • Was vaak en goed uw handen.
 • Houd 1,5 meter afstand. 
 • Blijf thuis bij klachten en laat u direct testen.
 • Zorg voor voldoende frisse lucht.

Thuis en werk

 • Blijf zoveel mogelijk thuis. Toch de deur uit? Beperk uw contacten en houd afstand.
 • Als een huisgenoot besmet is dan gaat die in isolatie. Huisgenoten en overige nauwe contacten hoeven niet in quarantaine als ze korter dan 8 weken geleden corona hebben gehad of als ze een boosterprik van minimaal 1 week oud hebben gehad. Doe de Quarantainecheck als u twijfelt.
 • Werk thuis. Kan dat niet, houd op het werk altijd 1,5 meter afstand.
 • Ontvang thuis niet meer dan 4 personen per dag (met uitzondering van kinderen tot en met 12 jaar).
 • Ga maximaal 1 keer per dag op bezoek.
 • Ontvangt u bezoek of gaat u op bezoek, doe dan vooraf een zelftest.
 • Mensen vanaf 70 jaar wordt geadviseerd om contacten te beperken, ook met kinderen. En houd 1,5 meter afstand, ook van hen.
 • Het advies is met maximaal 4 personen in groepsverband naar buiten te gaan of iets te ondernemen. Kinderen tot en met 12 jaar tellen hierbij niet mee.

Meeste locaties gesloten

De meeste locaties zijn nog gesloten waaronder de horeca en culturele- en kunstlocaties. De winkels zijn geopend.

 • Essentiële winkels, zoals supermarkten, dierenwinkels, drogisterijen, opticiens en groothandels mogen open van 05:00 uur tot 20:00 uur.
 • Niet-essentiële winkels, zoals boekwinkels en kledingwinkels mogen open van 05.00 tot 17.00 uur.
 • Contactberoepen zijn toegestaan tussen 05:00 en 17:00 uur.

Evenementenverbod

Evenementen zijn niet mogelijk. Er geldt een evenementenverbod.

Onderwijs en kinderopvang

Sport

Alle sportactiviteiten binnen en buiten zijn weer mogelijk. Publiek is daarbij nog niet toegestaan. Sportwedstrijden binnen de eigen club kunnen ook weer. Er zijn hierbij geen tijdsrestricties. Het coronatoegangsbewijs blijft vanaf 18 jaar verplicht binnen bij sport.

Kunst en Cultuur

Kunst- en cultuurbeoefening, zoals muziek, toneel en dans is weer mogelijk. Ook hier is publiek nog niet toegestaan. Er zijn hierbij geen tijdsrestricties.  Het coronatoegangsbewijs is vanaf 18 jaar verplicht, zowel binnen als buiten.

Mondkapjes

Het mondkapjesadvies wordt uitgebreid. Overal waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden, wordt geadviseerd een mondkapje te dragen. Dit geldt bijvoorbeeld op drukke openbare plaatsen buiten, zoals winkelstraten. Maar ook op de werkvloer. Het advies is vanaf nu om een wegwerpmondkapje te dragen. Stoffen en zelfgemaakte mondkapjes worden afgeraden. 

Quarantaine

Wie een boosterprik heeft van minimaal 1 week oud of wie korter dan 8 weken geleden corona heeft hoeft niet meer in quarantaine na nauw contact met een besmet persoon. Mits iemand geen klachten heeft.

Reizen

 • Reizen binnen Nederland: blijf zoveel mogelijk thuis en vermijd drukte.
 • Reizen naar het buitenland: op vakantie gaan kan. Houd u ook op uw vakantieadres altijd aan de geldende regels. Gaat u op vakantie naar het buitenland? Houd u aan de lokale regels en volg de inreisvoorwaarden. En controleer het reisadvies op Wijsopreis.nl.

Vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag

Je krijgt een coronatoegangsbewijs als je volledig bent gevaccineerd, een geldig herstelbewijs hebt of een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Testen blijft gratis voor iemand die geen herstel- of vaccinatiebewijs heeft.

CoronaCheck gebruiken

Met de Coronacheck-app kan iedereen het coronatoegangsbewijs ophalen. Voor horeca en organisatoren van evenementen, sport- en cultuuractiviteiten is de app CoronaCheck Scanner beschikbaar, waarmee eenvoudig de controle kan worden uitgevoerd op de coronatoegangsbewijzen. Op www.coronacheck.nl staat alle informatie over de app.

Heeft u een papieren coronapas nodig?

Dan kunt u telefonisch contact opnemen met de CoronaCheck-helpdesk 0800-1421 of kijk op www.coronacheck.nl. De gemeente geeft geen coronabewijzen uit en kan geen coronabewijzen voor u printen.

Financiële steun

Voor ondernemers, bedrijven, ZZP’ers, culturele instellingen en sportorganisaties die door deze maatregelen worden getroffen, verlengt het kabinet het steunpakket tot en met het eerste kwartaal van 2022. Hiervoor trekt het kabinet 4,4 miljard euro uit.
De steun voor de evenementensector wordt verlengd tot en met het derde kwartaal. Deze steun geldt als een evenement in deze periode door de Rijksoverheid wordt verboden. Wel neemt het eigen risico voor de organisatoren toe.

  Anderstaligen en gebarentaal

  Makkelijke uitleg over corona

  Cijfers

  Meer weten over de laatste coronacijfers in Waddinxveen? Ga naar de website www.eengezonderhollandsmidden.nl.