Mondkapjesplicht vanaf 1 december

Vanaf dinsdag 1 december is het dragen van een mondkapje in alle publieke binnenruimten verplicht. Die regel is er om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en geldt onder andere in winkels, musea, restaurants en theaters. Ook in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool) moeten mensen een mondkapje gaan dragen. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder.

Meer weten? Ga naar de website van de Rijksoverheid.

Vanaf dinsdag 1 december is het dragen van een mondkapje in alle publieke binnenruimten verplicht. Die regel is er om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en geldt onder andere in winkels, musea, restaurants en theaters. Ook in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool) moeten mensen een mondkapje gaan dragen. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder.

 

Gedeeltelijke lockdown gaat verder

Het aantal coronabesmettingen daalt. Dat is goed nieuws. We houden ons goed aan de maatregelen, en dat heeft effect. Maar we zijn er nog niet. Daarom is het van belang dat we de gedeeltelijke lockdown voortzetten. We blijven het aantal contactmomenten en reisbewegingen beperken. We blijven de basisregels toepassen. En proberen elkaar door deze lastige periode heen te helpen.

Onder meer musea, theaters, zwembaden en pretparken kunnen na een sluiting van 2 weken weer open en we mogen weer sporten in groepslessen. Mensen mogen per dag weer maximaal 3 mensen thuis ontvangen en met maximaal 4 mensen in groepsverband buiten zijn. Tegelijk blijft de gedeeltelijke lockdown in stand. We adviseren nog steeds om tot medio januari niet naar het buitenland te reizen, tenzij dat strikt noodzakelijk is. Om het aantal keren dat mensen in contact met elkaar komen te beperken, blijven evenementen verboden en is een algehele sluiting van de horeca.

Bekijk voor meer informatie de infographic hieronder of ga voor een compleet overzicht van de regels naar de website van de Rijksoverheid.

Gedeeltelijke lockdown gaat verder

Advies mondkapjes

Het dringende advies geldt voor alle mensen vanaf 13 jaar om (niet-medische) mondkapjes te dragen in publiek toegankelijke binnenruimtes zoals:

 • winkels, musea, gemeentehuizen, stations, vliegvelden, parkeergarages, benzinestations;
 • restaurants, cafés, theaters en concertzalen;
 • bij de uitvoering van contactberoepen, zowel voor de dienstverlener als de klant.

Tot 1 december is dit geen verplichting maar een dringend advies. In een aantal gevallen is het dragen van een mondkapje niet goed mogelijk. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen die door een medische reden of andere beperkingen het mondkapje niet kunnen dragen. Maar ook tijdens het beoefenen van een sport is het dragen van een mondkapje meestal niet mogelijk.

Mondkapjes

Het gaat hierbij om niet-medische mondkapjes. Medische mondmaskers zijn uitsluitend bedoeld voor het gebruik in de zorg. Bezoekers van een publiek toegankelijke binnenruimte moeten zelf zorgen voor een mondkapje. Van beheerders van publiek toegankelijke binnenruimtes wordt niet verwacht, dat hij of zij zijn bezoekers van mondkapjes voorziet. In overleg wordt gekeken hoe minima kunnen worden voorzien van mondkapjes. 

Meer informatie over het dringende advies tot het dragen van mondkapjes vindt u op de website van de Rijksoverheid.

 

De basisregels blijven gelden voor iedereen:

 • 1,5 meter afstand is de norm
 • schud geen handen
 • vermijd drukte en geef elkaar de ruimte
 • werk zoveel mogelijk thuis
 • was je handen vaak
 • hoest en nies in je elleboog

  Sluiting van recreatieve instellingen bij besmetting

  Bij constatering van bronbesmetting door de GGD, legt de voorzitter veiligheidsregio een sluiting op van maximaal 14 dagen aan de recreatieve instelling (zoals bioscoop, horecaonderneming, pretpark, theater, musea, enzovoorts).

  Zorg- en onderwijspersoneel testen met voorrang

  Zorg- en onderwijspersoneel kan zich vanaf maandag 21 september met voorrang laten testen. Zij worden zoveel mogelijk in de ochtend getest zodat zij ‘s avonds de testuitslag al kunnen krijgen. Deze regeling is van tijdelijke aard. Meer informatie over het aanvragen van deze coronatest vindt u op de website van de rijksoverheid.  

  Wanneer blijft u thuis?

  Het is extra belangrijk dat u in de volgende situaties thuisblijft en een afspraak maakt u te laten testen om het risico op verspreiding van het virus zo veel mogelijk te beperken:

  • Blijf thuis bij verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, verlies van reuk- of smaakvermogen of verhoging tot 38 graden Celsius.
  • Heeft u (ook) koorts en/of benauwdheid? Dan blijven ook uw huisgenoten thuis. Als u 24 uur lang geen klachten hebt, mag u weer naar buiten.

  Doe een test bij gezondheidsklachten

  Heeft u klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en reuk? Laat u dan testen op het coronavirus. U kunt online een testafspraak maken en de uitslag van de coronatest bekijken via rijksoverheid.nl/coronatest. U kunt ook bellen met 0800-1202. Dit nummer is zeven dagen per week van 8.00 tot 20.00 uur bereikbaar.

  Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar. Maak alleen een afspraak voor een test als u klachten heeft die passen bij het coronavirus. Zonder klachten heeft de coronatest geen zin. Bij hoge koorts en benauwdheid of als u tot de risicogroep behoort, belt u meteen de huisarts of de huisartsenpost. 

  Vervoer

  • In het openbaar vervoer is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht. Alle zitplaatsen in bus, trein, tram en metro zijn beschikbaar. Wel blijft het belangrijk de spits te mijden.
  • Voor overig vervoer van A naar B (zoals taxi’s, personenbusjes en touringcars) geldt: een reservering en gezondheidscheck vooraf en een niet-medisch mondkapje zijn verplicht.
  • In de auto (en ander privévervoer) geldt: een mondkapje wordt geadviseerd wanneer meerdere mensen in één auto reizen en zij niet tot hetzelfde huishouden behoren.
  • In overig vervoer is de regel voorlopig: houd 1,5 meter afstand.

  Kinderen en jongeren

  • Kinderen tot en met 12 jaar hoeven onderling én tot volwassenen geen 1,5 meter afstand te houden. Dit geldt ook op de kinderopvang en in het basisonderwijs.
  • Jongeren tot 18 jaar hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden, maar wel tot volwassenen. Dit geldt voor alle leerlingen (ongeacht leeftijd) op de middelbare scholen. De 1,5 meter tussen leerling en onderwijspersoneel blijft van kracht.
  • Met ingang van het nieuwe studiejaar mogen er weer meer onderwijsactiviteiten plaatsvinden op mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten. Hier blijft de 1,5 meterregel gelden voor iedereen.  

  Uitzonderingen

  • De regel is dat iedereen 1,5 meter afstand houdt, maar in sommige situaties is dat niet mogelijk en mag dit tijdelijk worden losgelaten. Het gaat om:
   • mensen die tot hetzelfde huishouden behoren;
   • contact tussen hulpbehoevenden en hun begeleiders;
   • mensen met contactberoepen (zoals kappers, masseurs en rij-instructeurs);
   • sporters (binnen en buiten), acteurs en dansers.
  • Spreekkoren, hard meezingen en/of schreeuwen in groepsverband is niet toegestaan.
   • Voor zangkoren en zangensembles wordt repeteren en optreden weer mogelijk. Het RIVM komt op zeer korte termijn met een advies over onder welke voorwaarden dit kan. 
   • Zang als onderdeel van belijdenis van godsdienst of levensovertuiging is ook toegestaan.
  • Discotheken en nachtclubs blijven gesloten.

  Adviezen speciaal voor mensen met een kwetsbare gezondheid

  Niet iedereen wordt even ziek van het coronavirus. Sommige mensen ontwikkelen nauwelijks klachten, anderen worden zeer ernstig ziek. Voor bepaalde groepen is het wel duidelijk dat zij een groter risico lopen heel ziek te worden van het coronavirus of zelfs te overlijden. In de onderstaande gevallen geldt nog meer om de basisregels altijd goed op te volgen en om bovendien extra voorzichtig te zijn.

  • Mensen die ouder zijn dan 70 jaar hebben een verhoogd risico om ernstig ziek te worden van het coronavirus. Dit geldt nog meer voor ouderen die verminderd zelfredzaam zijn, dan voor vitale ouderen.
  • Ook mensen met een onderliggende aandoening lopen een groter risico op een ernstig verloop van een besmetting met het coronavirus.
  • Bij bezoek aan mensen die tot een risicogroep behoren, is het extra belangrijk de basisregels goed op te volgen, zoals 1,5 meter afstand houden. Maak duidelijke afspraken met elkaar en bespreek vooraf of iemand klachten heeft. Als bezoekers of ouderen verkoudheidsklachten, koorts en/of benauwdheid hebben, stel het bezoek dan uit. Als het bezoek buiten kan, dan is dat beter dan binnen.

  Verpleeghuizen

  Vanaf 15 juni mag een bewoner van een verpleeghuis weer meerdere bezoekers ontvangen. Wel moet het verpleeghuis vrij zijn van coronabesmettingen. Bewoners en bezoekers moeten 1,5 meter afstand tot elkaar houden. Dit geldt voor alle woonvormen van ouderenzorg.

  Anderstaligen en gebarentaal

  Makkelijke uitleg over corona

  Cijfers

  Meer weten over de laatste coronacijfers in Waddinxveen? Ga naar de website www.eengezonderhollandsmidden.nl.