Maatregelen per 13 augustus

Steeds meer mensen zijn gevaccineerd tegen corona. Daarom kunnen we stap voor stap de 1,5 meter afstand loslaten. Eerst per 30 augustus in het mbo, hbo en wo. De andere maatregelen van dit moment zijn verlengd tot en met 19 september. Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid.

 

Andere maatregelen

Stap voor stap wil de overheid de 1,5 meter loslaten. Het stappenplan hiervoor ziet zo uit:

Geen verandering voor doorstroomlocaties

Voor doorstroomlocaties, zoals winkels, musea of kermissen, verandert er niks. Zij mogen 1 bezoeker per 5 m2 ontvangen.

Houd feestjes klein en beheersbaar

De basisregels blijven belangrijk. Als je anderhalve meter afstand houdt is er veel mogelijk. Ook om samen te komen en bijvoorbeeld iets te vieren. Maar de oproep van het kabinet is en blijft: doe het verstandig, neem je verantwoordelijkheid. Houd je feestjes klein en beheersbaar, en houd anderhalve meter afstand.

Hygiëne blijft belangrijk. Was regelmatig je handen. Nies en hoest in je elleboog. Heb je klachten? Blijf thuis en laat je direct testen op corona. Ook wie al gevaccineerd is.

Lezen van het hele reisadvies belangrijk

Reizen naar het buitenland is en blijft een risico. De toename van het aantal besmettingen in Nederland kan gevolgen hebben voor een ontspannen vakantie naar het buitenland. Doordat andere landen ons op basis van de toename in besmettingen als risico zien, kan het zijn dat zij extra maatregelen nemen voor Nederlandse toeristen. Zoals in Europa verplicht reizen met het Digitaal Corona Certificaat (DCC) als coronabewijs. Of een verplichte quarantaine bij aankomst. Deze eisen kunnen per land verschillen.

Check altijd voor vertrek het reisadvies op www.wijsopreis.nl. En kijk niet alleen naar de kleur van uw favoriete vakantieland. Maar lees het hele reisadvies. In het reisadvies staat precies welke maatregelen gelden voor het land waar u naartoe wilt en de landen waar u doorheen reist. Dus bereid u goed voor: zet uw coronabewijzen klaar in de CoronaCheck-app of print ze uit. En als u nog niet bent gevaccineerd kunt u zich gratis laten testen voor vertrek.

 

 

De basisregels blijven gelden voor iedereen:

 • Was vaak en goed uw handen.
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
 • Blijf thuis bij klachten en laat u direct testen.
 • Zorg voor voldoende frisse lucht.

  Wanneer blijft u thuis?

  Het is extra belangrijk dat u in de volgende situaties thuisblijft en een afspraak maakt u te laten testen om het risico op verspreiding van het virus zo veel mogelijk te beperken:

  • Blijf thuis bij verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, verlies van reuk- of smaakvermogen of verhoging tot 38 graden Celsius.
  • Heeft u (ook) koorts en/of benauwdheid? Dan blijven ook uw huisgenoten thuis. Als u 24 uur lang geen klachten hebt, mag u weer naar buiten.

  Doe een test bij gezondheidsklachten

  Heeft u klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en reuk? Laat u dan testen op het coronavirus. U kunt online een testafspraak maken en de uitslag van de coronatest bekijken. U kunt ook bellen met 08001202. Dit nummer is zeven dagen per week van 8.00 tot 20.00 uur bereikbaar.

  Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar. Maak alleen een afspraak voor een test als u klachten heeft die passen bij het coronavirus. Zonder klachten heeft de coronatest geen zin. Bij hoge koorts en benauwdheid of als u tot de risicogroep behoort, belt u meteen de huisarts of de huisartsenpost. 

   

  Anderstaligen en gebarentaal

  Makkelijke uitleg over corona

  Cijfers

  Meer weten over de laatste coronacijfers in Waddinxveen? Ga naar de website www.eengezonderhollandsmidden.nl.