Wethouders openen kruispunt na grote opknapbeurt

22 mei 2024, 11:28

De afgelopen maanden hebben de Willem de Zwijgerlaan, het kruispunt met het Koningin Wilhelminaplein en de Juliana van Stolberglaan en het parkeerterrein bij de Albert Heijn een grote opknapbeurt gekregen. Er is nieuw asfalt aangelegd, stoepen en fietspaden zijn opgeknapt en hersteld, stoplichten en lantaarnpalen zijn vervangen en we hebben meer groen toegevoegd. Nu de vele werkzaamheden klaar zijn, hebben wethouders Albert Kerssies en Femke Vleij het kruispunt in het bijzijn van omwonenden en winkeliers officieel geopend. 

De Willem de Zwijgerlaan, het kruispunt en het parkeerterrein zijn opgeknapt

Van 15 januari tot en met 26 april is de aannemer aan de slag gegaan met het opknappen van het Koningin Wilhelminaplein en de Willem de Zwijgerlaan. De Willem de Zwijgerlaan is een belangrijke verkeersader in Waddinxveen. Tijdens de werkzaamheden is de weg voor een langere periode afgesloten geweest, waardoor verkeer in Waddinxveen moest omrijden via de aangegeven omleidingsroutes. Het gaat om een grote opknapbeurt waarbij veel werkzaamheden in een korte periode zijn uitgevoerd zodat de Willem de Zwijgerlaan, het kruispunt en het parkeerterrein er weer jaren tegenaan kunnen.

In verschillende fases is het asfalt vervangen en het parkeerterrein opgeknapt

Stoepen en fietspaden zijn hersteld en opgeknapt. De stoplichten zijn vervangen door energiezuinigere stoplichten en de lantaarnpalen zijn vervangen door energiezuinige LED-verlichting. Tot slot is het groen vervangen en aangevuld en er is een nieuw regenwaterriool aangelegd.

Bij dit project was er veel aandacht voor het toevoegen van groen

Zo hebben we 100m2 aan plantenvakken toegevoegd, staan er nu 18 bomen extra in dit gebied, zijn er bloembollen geplant rondom de Beatrixlaan en zijn de parkeervakken langs de Willem de Zwijgerlaan voorzien van grasbetontegels. Door de gaten in deze tegelsoort kan er gras groeien en kan het water na een hevige regenbui gemakkelijker weglopen.

De toegankelijkheid en verkeersveiligheid voor fietsers en wandelaars is verbeterd

Waddinxveen is een fietsvriendelijke gemeente. Dat betekent dat we bij reconstructies ook altijd naar de fiets- en wandelpaden kijken, en deze verbeteren, om het gebruik van de fiets te stimuleren. Fietspaden en voetpaden in het gebied zijn hersteld, wat bijdraagt aan de verkeersveiligheid van fietsers en wandelaars. Zo zijn bijvoorbeeld kieren tussen de tegels weggehaald, is er gekeken naar hoogteverschillen en plekken waar plassen bleven staan. Het hoogteverschil tussen het voetpad en het fietspad in de Willem-Alexandertunnel is verwijderd. Hierdoor is deze beter toegankelijk voor mensen in een rolstoel en kinderwagens. Daarnaast zijn er geleidelijnen geplaatst. Dit zijn voelbare lijnen op de grond die iemand met een visuele beperking kan volgen. En de stoplichten hebben tikkers, zodat mensen kunnen horen wanneer zij kunnen oversteken.

Tijdens de werkzaamheden bleven inwoners en ondernemers op de hoogte door een app

Bij dit project is gebruik gemaakt van een app. Inwoners en ondernemers konden via een app de werkzaamheden volgen. Iedere week plaatste de aannemer een update in de app en konden inwoners de actuele planning zien.