Waddinxveen tekent intentieovereenkomst voor duurzaam warmtenet

15 mei 2025, 16:00

Wethouder Brigitte Leferink heeft, namens het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Waddinxveen, een intentieovereenkomst ondertekend voor de aanleg van een regionaal warmtenet in het Oostland. Met deze ondertekening sluit de gemeente zich aan bij een bijzondere samenwerking tussen vijf gemeenten, de provincie Zuid-Holland, glastuinbouwbedrijven en het publieke warmte-infrastructuurbedrijf NetVerder.

Dit nieuwe warmtenet in het Oostland kan honderden kassen én duizenden woningen in de regio duurzaam verwarmen. Dat is goed voor het klimaat en voor de toekomst van onze regio. Wanneer de inwoners van Waddinxveen de voorkeur hebben voor een warmtenet, zouden zij hier in de toekomst ook op kunnen worden aangesloten. Om ervoor te zorgen dat we dat ook waar kunnen maken, doet de gemeente Waddinxveen mee aan deze unieke samenwerking.

Het warmtenet levert straks duurzame warmte aan bedrijven en woningen

In totaal kunnen er ongeveer 250 glastuinbouwbedrijven (1.500 hectare) en daarnaast ongeveer 45.000 woningen in de regio aansluiten. Het warmtenet is een belangrijk en duurzaam alternatief voor aardgas. Dit warmtenet levert dan warm water en verwarming voor woningen. Het is uiteindelijk de keuze aan eigenaren van de gebouwen om wel of niet aan te sluiten op een warmtenet.

Voortzetting van succesvolle samenwerking

Deze nieuwe stap is een vervolg op de bestaande samenwerking binnen de Warmte Samenwerking Oostland (WSO). Hierin werken de gemeenten en de glastuinbouw al langer samen aan verduurzaming van de glastuinbouw en de gebouwde omgeving.

Wethouder Leferink van duurzaamheid: “Dit warmtenet is van groot belang voor de tuinders in onze regio. Het mooie is dat het daarnaast kansen biedt om ook betaalbare, betrouwbare en duurzame warmte te leveren voor woningen en andere gebouwen in onze gemeente.”

Werkzaamheden vanaf 2027

NetVerder ontwikkelt het regionale warmtenet. Als alles volgens planning loopt, starten de eerste werkzaamheden in 2027 in de Noordpolder in de gemeente Lansingerland en de Zuidplaspolder in de gemeente Zuidplas. De warmte komt hoofdzakelijk uit aardwarmtebronnen in de regio en kan worden aangevuld met andere duurzame bronnen.