Eerste Kinderklimaattop in Waddinxveen

Dit nieuwsbericht is verlopen.
9 oktober 2023, 11:57
Watertafel

Op woensdag 4 oktober namen 130 leerlingen van 3 basisscholen deel aan de eerste Kinderklimaattop in Waddinxveen. Ze werkten samen aan biodiversiteit, klimaat, circulariteit en duurzame energie. De leerlingen lieten hun creativiteit de vrije loop door een toekomstige wijk in Waddinxveen te ontwerpen. De jury koos het idee van Noortje, Sofie, Pim en Norah uit groep 8 van de Koning Willem Alexanderschool als winnaar. Hun groene wijk met ruimte voor planten en dieren maakte indruk.

De Kinderklimaattop

Tijdens de Kinderklimaattop opende wethouder Brigitte Leferink het evenement. Daarna presenteerden zes groepjes hun ontwerp van een wijk van de toekomst. Zij hadden dit al op school gemaakt na een les over duurzaamheid. Tijdens de presentaties luisterde iedereen goed naar elkaar en stelden de leerlingen een paar scherpe vragen. Zij mochten ten slotte stemmen om de publiekswinnaar te kiezen.

Na de presentaties gingen de leerlingen aan de slag met vijf verschillende workshops. Samen met hun klas leerden ze nog meer over duurzaamheid. Er was een watertafel om te zien wat er allemaal gebeurt met wateroverlast. Anderen brachten een bezoekje aan de bijenstal van kinderboerderij Dierendal. In een tent voor het gemeentehuis stapten leerlingen letterlijk op de fiets om van petflesjes granulaat te maken. Hiervan maken we namelijk de eerste prijs: een duurzame lamp voor op school.

Winnende ontwerpen

Voordat de uiteindelijke winnaar bekend werd gemaakt, onthulde kinderburgemeester Mathijs eerst de publiekswinnaar. Boaz, Ilter, Teije en Lieke van groep 6 van de Bethelschool kwamen volgens de leerlingen met het beste ontwerp. De jury heeft uiteindelijk besloten dat groep 8 van de Koning Willem Alexanderschool de definitieve winnaar werd. Zij hadden overal aan gedacht: een groene wijk waar mensen, dieren en planten kunnen leven. En waar bewoners hun spullen hergebruiken en hun eten zelf verbouwen. En zoals Brigitte Leferink zei: “Wie wil er nou niet in het door jullie ontworpen Groenwijk wonen?”

De deelnemers waren leerlingen van groep 6 van de Bethelschool, groep 7 en 8 van de Regenboog en groep 7 en 8 van de Koning Willem Alexanderschool. De dag werd samen met de Omgevingsdienst Midden Holland (ODMH) georganiseerd.