5 miljoen euro subsidie voor betaalbare woningen aan de Noordkade

Dit nieuwsbericht is verlopen.
25 april 2024, 15:19

De gemeente Waddinxveen heeft een Woningbouwimpuls subsidie van vijf miljoen euro gekregen voor het ontwikkelproject Noordkade. Hierdoor wordt de haalbaarheid van het bouwen van 1.500 nieuwe, en grotendeels betaalbare woningen vergroot. De vraag naar woningen is landelijk gezien sterk toegenomen, maar de bouw van woningen is achtergebleven. Hierdoor is er nu een groot tekort aan betaalbare en geschikte woningen.

Extra betaalbare woningen in Waddinxveen met de Woningbouwimpuls

In de zesde ronde van de woningbouwimpuls is Waddinxveen één van de 39 gemeenten die een subsidie heeft gekregen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (onderdeel van het Ministerie van Binnenlandse zaken). De Woningbouwimpuls geeft een gemeente de kans om extra aandacht te kunnen geven aan de bouw van betaalbare woningen voor starters en mensen met een laag of middeninkomen.

Wethouder Albert Kerssies is enthousiast

“Het is fantastisch nieuws dat we dankzij de inzet van vakcollega’s deze subsidie hebben gekregen. Het is een mooie impuls voor een Waddinxveens project, waarmee we in de behoefte naar betaalbare woningen kunnen voorzien. We gaan zo snel mogelijk aan de slag. Dat betekent dat we het voorleggen aan de gemeenteraad en in gesprek gaan met onder andere een woningcorporatie.”

Ruimte voor 1.500 woningen aan de Noordkade, waarvan 50 procent betaalbaar

De gemeente Waddinxveen wil het verouderde bedrijventerrein aan de Noordkade ontwikkelen tot een aantrekkelijk woon-werkgebied. In de ontwikkeling is ruimte voor ongeveer 1.500 woningen, waarvan minimaal 50 procent betaalbare woningen. Dit gaat om sociale huur, middenhuur en betaalbare koopwoningen (tot 355.000 euro). Begin 2022 heeft de gemeenteraad de stedenbouwkundige visie voor de Noordkade vastgesteld. De projectbegroting op basis van de visie is niet sluitend. Daarom heeft de gemeente de woningbouwimpuls subsidie aangevraagd. Het toekennen van de subsidie vergroot de haalbaarheid van de ontwikkeling van de Noordkade. Met de subsidie is het mogelijk om de gemeentelijke ambities op het gebied van betaalbare woningen, duurzaamheid, klimaatadaptatie en biodiversiteit te realiseren. Tot de oplevering van de eerste woning moeten nog veel stappen gezet worden. Het is de ambitie van de gemeente dat de bouw van de eerste woningen, binnen de mogelijkheden, zo snel mogelijk van start gaat.

Woningbouwimpuls subsidie helpt bij het landelijke woningtekort

De vraag naar woningen is groot, ook in Waddinxveen. Zeker als het om sociale huur, middenhuur en goedkope koopwoningen gaat. Per jaar moet de woningvoorraad landelijk gezien met 100.000 woningen groeien. Het kabinet heeft in 2019 maatregelen aangekondigd om de verschillende onderdelen van het woningtekort aan te pakken. Met een woningbouwimpuls van 1 miljard euro wordt sinds 2020 gewerkt aan het inlopen van het woningtekort, waarbij landelijk meer betaalbare woningen worden gebouwd. In de zesde ronde ontvangen 39 gemeenten in 2024 voor in totaal 48 projecten 177 miljoen euro voor de (versnelde) bouw van 28.828 woningen, waarvan 72 procent betaalbare woningen.

Meer weten over de Woningbouwimpuls?

Op de website van Volkshuisvesting Nederland vindt u meer informatie over de subsidie.